Na verloop van tijd wordt een batterij minder sterk, maar veel aspecten hiervan heb je zelf in de hand. Je kunt een batterij langer laten meegaan door deze 15 handelingen uit te voeren.
Hoe laat je je batterij langer mee gaan? Door slim gebruik te maken van de vliegtuigmodus, bluetooth, push notificaties uit te zetten en oververhitting te voorkomen kan de batterij tot 15% langer mee gaan.
1. Check of de telefoon naar behoren oplaad
Als de oplaadpunten van jouw smartphone niet voldoende contact maken met het uiteinde van de oplader zal een telefoon langzamer opladen. Langzamer opladen is slechter voor de batterij.
2. Apps op de achtergrond
Apps die draaien op de achtergrond, kun je uitzetten. Dit verlengt de levensduur van een batterij niet, maar wel het actuele verbruik van de Lithium-Ion accu.
3. Huidige apps updaten
Het updaten van de apps die je nu gebruikt, kan voor een enorme reductie zorgen in het batterijverbruik. In updates zitten vaak batterij optimalisaties verstopt die ervoor zorgen dat het batterijverbruik minder wordt.
4. Voorkom oververhitting
Oververhitting van een telefoon is funest voor de batterij. Er zijn gelukkig een hoop beveiligingen die ervoor zorgen dat oververhitting zoveel mogelijk voorkomen wordt.
Oververhitting door de zon
Zeker donkergekleurde telefoons kunnen vrij snel oververhit raken door directe blootstelling aan zonlicht. Ik heb wel eens last van oververhitting door mijn telefoon in de telefoonhouder te zetten in de auto. Hier komt weinig wind en met het directe zonlicht is een telefoon binnen 15 minuten oververhit.
Zeker een combinatie van zonlicht, met een oplader én bijv. navigeren via Google Maps resulteert vrij snel in oververhitting. Dit gaat ten koste van de levensduur van een batterij.
5. Slecht signaal? Gebruik de vliegtuigmodus
Als je even geen gebruik hoeft te maken van signalen, is de vliegtuigmodus de beste optie. In de vliegtuigmodus wordt niet elke paar seconden gezocht naar signalen, zoals 4G/WiFi/GPS etc.
De cellulaire module staat op die manier even stil, waardoor de batterij bespaard wordt.
6. Zet push notificaties uit
De push notificaties van alle apps kun je apart uitzetten. Ontwikkelaars van een app willen jouw aandacht hebben, daarom worden notificaties vrijwel altijd standaard aan gezet.
Je kunt notificaties uitzetten in de instellingen van de app of de instellingen van jouw mobiele telefoon.
7. Leg de telefoon met het scherm naar beneden
De meeste warmte van een telefoon gaat aan de onderkant naar buiten, toch is ook de achterzijde een belangrijke plek om zich van warmte te kunnen ontdoen.
Aangezien de warmte zo goed als niet door het glas (de voorkant) naar buiten kan, is het aan te raden de telefoon met het glas naar beneden te leggen. Let natuurlijk wel even op de mogelijkheid voor krassen, dat is het niet waard. Een goede screenprotector is hiervoor de oplossing.
8. De helderheid van het scherm
Er zijn een aantal opties om slim om te gaan met de helderheid van je telefoon om batterij te besparen. De meeste telefoons beginnen tegenwoordig in de automatische helderheid modus.
De modus is bedoeld om batterij te besparen, maar ook geoptimaliseerd voor het feit dat je voldoende ziet. In veel gevallen kom je goed weg met een lagere helderheid en kun je beter handmatig de helderheid instellen.
9. Gebruik de donkere modus
In de donkere modus is een stuk minder licht nodig. De donkere modus op een telefoon is echter alleen beschikbaar op toestellen met een AMOLED-scherm. Bij deze toestellen kan elke pixel individueel doven, waardoor er een hoop lampjes minder nodig zijn.
De donkere modus verbruikt altijd minder batterij dan de lichtere variant.
Bij een Android telefoon kun je de donkere stand activeren door:
- Ga naar Instellingen
- Selecteer Display
- Bovenaan vind je de lichte en donkere stand
10. Zet Wifi, Bluetooth, GPS uit
Handmatig de WiFi, Bluetooth, GPS en Mobiele netwerken uitzetten scheelt enorm in het verbruik van je batterij. Hoe minder er verbruikt wordt, hoe meer je de levensduur van een telefoon kunt verlengen.
11. Gebruik geen Live Wallpapers
Zeker live wallpapers van externe ontwikkelaars (vanuit appjes in de Google Play Store) zijn niet geoptimaliseerd voor jouw batterij. Meestal houden ze niet eens rekening met het scherm.
Live Wallpapers zijn in eerste instantie actieve achtergronden die meebewegen, dat verbruikt natuurlijk al meer energie.
Ook hebben Live Wallpapers niet de beste instellingen voor jouw scherm. Er wordt meer van je scherm gevraagd dan mogelijk is. Dit gebruikt nog meer energie dan het feit dat ze bewegen.
12. Een originele adapter is het halve werk
De originele adapter van het merk is de beste adapter. In de adapter zitten beveiligingen verwerkt die je in een adapter van een derde partij niet terugvindt.
Hoewel beide adapters de stroomtoevoer behandelen, zal een adapter van het eigen merk stroom toeleveren in de precieze hoeveelheid, geoptimaliseerd voor de levensduur van de batterij.
13. Opnieuw opstarten
Start jij je telefoon wel eens opnieuw op? Misschien niet, ik ook niet vaak. Toch is het “rebooten” van het toestel een goede manier voor de smartphone om alles weer op een rij te zetten.
Ook een telefoon kan vast lopen, soms heb je dit niet eens door en gebeurt het achter de schermen.
14. Update de software
Een software update van jouw telefoon verschuilt vaak kleine verbeteringen voor het batterijverbruik. Zeker merken zoals Samsung, Apple, Huawei en OnePlus zijn de laatste jaren aan de weg aan het timmeren om de beste batterij te realiseren.
15. Voice assistent deactiveren
Een Voice Assistant zoals Amazon Alexa, Siri of de Google Voice Assistant zijn altijd in de buurt. Ze moeten continu actief blijven (en batterij verbruiken) om jouw commando’s te kunnen horen.
Gebruik je de Voice Assistant nooit? Zet hem dan uit en bespaar tot 5% batterijverbruik op een volledige geladen accu.
Bekijk je batterijverbruik op een Android phone
Op een Android telefoon met Android versie 9.0 of hoger kun je het batterijverbruik zien door:
- Druk op Instellingen
- Navigeer naar Apparaatonderhoud
- Selecteer Batterij
Hier vind je een aantal slimme opties om het energieverbruik van de accu te optimaliseren, ook kun je een aangepasten spaarstand aanmaken met je eigen voorkeuren.
Veel gestelde vragen
In de eerste 2 jaar van een telefoon verbruikt een smartphone tussen de 4% – 18% gedurende een nacht (8 uur).
Hoe eerder je batterij optimalisatie aanzet, hoe langer de verwachte levensduur van een accu is. Je bespaart niet alleen energie, maar ook de volledige batterij.
Uitzetten van onnodig verbruik van de batterij gebeurt als je de optie “optimaliseren apps” aanzet. Notificaties blijven nog wel aan staan.