Samsung Galaxy Watch 4 vs Samsung Galaxy Watch 3

De Galaxy Watch 4 is in 2021 als laatste toegevoegd aan het rijtje smartwatches van Samsung, maar hoe verhoudt de Samsung Galaxy Watch 4 zich met de Samsung Galaxy Watch 3? Wij zetten alle verschillen op een rij!

Watch 4

Watch 3

Opslagcapaciteit

16 GB

8 GB

RAM (Werkgeheugen)

1,5 GB

1 GB

Batterijduur

Tot 40 uur

Tot 48 uur

Software

Android Wear 3.0

Tizen OS 5.5

Processor

Exynos W920
Dual-Core 1.18GHz

Exynos 9110
Dual-Core 1.15GHz

Prijs

Vanaf € 269,-

Vanaf € 219,-

De belangrijkste verschillen tussen de Watch 4 en Watch 3

  • De Samsung Galaxy Watch 4 heeft 16 GB opslagcapaciteit, de Galaxy Watch 3 slechts 8 GB.
  • Met 1,5 GB RAM werkgeheugen heeft de Watch 4 meer snelheid onder de motorkap. De Watch 3 gebruikt 1 GB RAM werkgeheugen.
  • Met de Android Wear 3.0 software is het besturingssysteem van de Watch 4 een stuk universeler dan de Tizen 5.5 software die op de Watch 3 wordt gebruikt.
  • De Exynos W920 1.18Ghz processor op de Galaxy Watch 4 is sneller dan de Exynos 9110 1.15Ghz processor van de Galaxy Watch 3.
  • De Samsung Galaxy Watch 4 meet het zuurstofniveau elke minuut tijdens je slaap, de Samsung Galaxy Watch 3 meet het zuurstofniveau “slechts” elke 30 minuten.

Verschil in prijs

De nieuwste smartwatch is altijd het duurst, de Galaxy Watch 4 zal dus altijd duurder blijven dan de Galaxy Watch 3.

Je kunt een Watch 3 (41mm) al kopen vanaf € 229,- waar de Watch 4 (40mm) al gauw € 269,- kost. Er zit ook verschil in maten tussen deze twee watches.

Uiterlijk en ontwerp

De afgeronde knopjes op de Galaxy Watch 3 zijn iets meer kwetsbaar dan de knopjes op de Galaxy Watch 4.

Zowel de Galaxy Watch 4 als 4 Classic hebben nieuw ontworpen afgeronde zijkanten. Op de Galaxy Watch 3 vond je ronde knopjes waar de nieuwe Watch 4 en 4 Classic gladde buttons hebben.

Software op de Watch 3 vs 4

Op de Galaxy Watch 4 wordt het roer volledig omgegooid wat betreft de software.

De Samsung Galaxy Watch 4 maakt gebruik van een universele Android (Google) software gecombineerd met Samsung’s afwerking. Hierdoor zijn functies, zoals de Google Play Store en Google Maps standaard geïnstalleerd.

Op de Samsung Galaxy Watch 3 vind je Samsung’s eigen software genaamd Tizen versie 5.5. Dit is een gesloten software waar ontwikkelaars geen apps voor kunnen maken.

De Galaxy Watch 4 heeft dus meer mogelijkheden voor nieuwe appjes van derden ontwikkelaars, de Watch 3 was hiervoor gesloten.

Spraakassistent

Op zowel de Galaxy Watch 3 als de Galaxy Watch 4 is de Bixby Voice Assistant te vinden. Deze wordt echter zelden gebruikt in Nederland.

Velen wachten op de beschikbaarheid van de Google Assistant, welke er gaat komen voor de Galaxy Watch 4.

Omdat de Samsung Galaxy Watch 4 nu op een Android basis loopt, is de Google Assistant een goede kanshebber om Bixby te vervangen.

Op het moment van schrijven is de Google Assistant nog niet beschikbaar op de Galaxy Watch 4. Wel geeft de fabrikant aan dat dit de bedoeling is in de nabije toekomst. Hierbij gaven ze geen datum aan.

Batterijduur en accu

De maximale gebruiksduur bij gemiddeld gebruik, is korter bij de Watch 4 dan de Watch 3.

De Samsung Galaxy Watch 4 kan tot 40 uur meegaan bij normaal gebruik, de Samsung Galaxy Watch 3 kan tot 48 uur meegaan bij normaal gebruik.

De batterijcapaciteit kan je goed met elkaar vergelijken:

  • De Galaxy Watch 3 (41mm): 247 mAh
  • De Galaxy Watch 3 (45mm): 340 mAh
  • De Galaxy Watch 4 (40mm): 247 mAh
  • De Galaxy Watch 4 (44mm): 361 mAh

Hoewel de Watch 4 (44mm) een grotere batterijcapaciteit heeft dan de Watch 3 (45mm), zal de Watch 4 toch minder lang meegaan op de accu.

De vernieuwde processor vereist iets meer stroom, waardoor de gebruiksduur korter is.

Waterdichtheid en robuustheid

Zowel de Galaxy Watch 4 als de Galaxy Watch 3 hebben een IP68 rating en een ATM5 rating.

ATM5 houdt in dat het horloge tegen 5 Bar waterdruk kan (dus tot zo’n 50 meter onder water). De IP68 beoordeling houdt in dat de smartwatch stofvrij en waterdicht is.

De Watch 3 en 4 zijn geschikt om mee te zwemmen, douchen en sporten voor onbepaalde tijd. De horloges zijn niet geschikt om mee te diepzeeduiken.

Kan een Galaxy Watch 3 bandje aan een Watch 4?

Een logische vraag als je van de Galaxy Watch 3 naar de Galaxy Watch 4 gaat. Als je een Samsung Galaxy Watch 3 41mm hebt, passen de bandjes om elke Galaxy Watch 4.

Heb je een ander model Watch 3? Dan passen de bandjes helaas niet aan de nieuwe Galaxy Watch 4.

Processor en gebruikerssnelheid

Beide processors klinken gelijk en zien er gelijk uit. De Galaxy Watch 4 gebruikt de Exynos W920 Dual-Core 1.18GHz en de Galaxy Watch 3 wordt aangedreven door de Exynos 9110 Dual-Core 1.15GHz.

Watch 4

Watch 3

Max. Resolutie

960 x 540 pixels

854 x 480 pixels

Kloksnelheid

1.18 GHz

1.15 GHz

Core

Cortex A55

Cortex A53

Co-Processor

Cortex M55

N.v.t.

Bluetooth

5.0

4.2

De processor in de Samsung Galaxy Watch 4 is duidelijk verbeterd en meer capabel dan de de Exynos 9110 in de Watch 3. Dit zorgt echter wel voor een groter batterijverbruik.

Samsung claimt dat de Watch 4 zo’n 20 procent sneller is wat betreft de CPU prestaties.

Sensoren verbetering

Er wordt natuurlijk doorontwikkeld bij Samsung. Hierdoor is de Galaxy Watch 4 uitgebreid met een extra sensor t.o.v. de Galaxy Watch 3.

De extra sensor op de Galaxy Watch 4 zit dichter op de huid en combineert een ECG, PPG en BIA. Hiermee worden o.a. nauwkeurigere hartslagmetingen gedaan.

Mogelijkheden in gebaren verder ontwikkeld

Omdat Samsung zich steeds meer realiseert dat je niet altijd je handen vrij hebt om een commando te geven aan de Watch, hebben ze de Galaxy Watch 4 verder ontwikkeld met meer mogelijkheden voor gebaren.

Ook de Google Assistant zal in de toekomst uiteraard voor meer gemak zorgen. Met gebaren en spraak zou je de Watch volledig kunnen bedienen in de toekomst, met de Watch 3 is die bediening beperkt.

Veel gestelde vragen

Kun je zwemmen met Galaxy Watch?

De Galaxy Watch 3 en 4 zijn IP68 en ATM5 gecertificeerd. Je kunt er mee zwemmen in zoet en zout water tot 50 meter diep zonder problemen. De Galaxy Watch is niet gemaakt om mee te duiken.

Wat is IP68?

IP68 betekent dat een apparaat stofvrij en waterdicht is. Een IP68 beoordeling kwalificeert een apparaat om onder water te kunnen houden.

Wat is een smartwatch?

Een smartwatch is een digitale klok met slimme functies. Veel smartwatches kunnen gezondheid in peil houden en tevens meldingen van een smartphone laten zien. De functionaliteit van een smartwatch verschilt per merk en model.

Plaats een reactie