Met Telefoon op de Fiets [Appen, Bellen, Muziek]

De overheid probeert zoveel mogelijk afleiding op de fiets te voorkomen. Het strafbaar maken van het gebruik van een mobiel apparaat op de fiets is hier een gevolg van.

Je mag een telefoon op de fiets niet vasthouden. Een boete is het gevolg van het vasthouden van een smartphone terwijl je fietst. Als je stilstaat mag je je telefoon wel gebruiken op de fiets maar op het moment dat je in beweging komt, is het vasthouden van een smartphone strafbaar.

Mag je bellen op de fiets?

Op een rijdende fiets mag je niet bellen, op een stilstaande fiets wel. Oftewel, als je fietst gebruik je de smartphone niet, alleen als je niet beweegt. Doe je dit wel, dan riskeer je een boete.

Mag je appen op de fiets?

Het is absoluut onmogelijk om veilig te kunnen typen terwijl je fiets. Sinds 1 juli 2019 worden er daarom boetes uitgedeeld voor het vasthouden van een mobiel apparaat tijdens het rijden op een fiets.

Er worden soms tot 1600 boetes per dag uitgedeeld voor deze overtreding.

Boete telefoon op de fiets aanvechten

Je kunt in beroep gaan tegen een boete voor het fietsen met een telefoon. Je kunt de boete aanvechten door contact op te nemen met het juridisch loket. Ook op de website van het CJIB kun je hier tegen in beroep gaan.

Minderjarig en telefoon op de fiets

Verschillende leeftijden spelen hier een rol. Een kind jonger dan 12 jaar oud krijgt alleen een boete als hij op heterdaad betrapt wordt met zijn telefoon in de handen.

Een kind van 12 – 16 jaar krijgt een boete van 50% in verhouding met de boete die een volwassene zou krijgen voor het fietsen met een telefoon in de hand.

Ik heb mijn puber overtuigd om geen muziek meer te luisteren op de fiets met behulp van deze video:

Hoe kun je dan navigeren?

Navigeren via je smartphone terwijl je fietst kan nog steeds, alleen met een houder voor op de fiets zoals bij Bol:

Het gebruik van mobiele apps zoals Google Maps en TomTom Go zijn de meest gebruikte manieren van navigeren op de fiets. De telefoon gebruiken tijdens een fietstocht is dan ook niet meer dan gebruikelijk.

Mag je je smartphone bedienen in een telefoonhouder?

mag je een smartphone bedienen in een telefoonhouder op de fiets

Het gebruik van een apparaat op de fiets is verboden, al mag hij wel aanwezig zijn. Het is echter niet de bedoeling dat je je smartphone aanraakt als hij in de houder zit.

Het is geen bekende overtreding, echter kun je ten alle tijden beboet worden voor het veroorzaken van een gevaarlijke situatie.

Mag je muziek luisteren op de fiets?

Muziek luisteren tijdens een fietstocht is niet verboden. Het bedienen van een apparaat tijdens het rijden wel. Zolang je de muziek aanzet voor vertrek, is het niet strafbaar om muziek te luisteren tijdens het fietsen.

Mag je een koptelefoon op tijdens het fietsen?

Muziek luisteren vanaf een smartphone is geen overtreding. Er mag gebruik worden gemaakt van in-ear oordopjes of een koptelefoon. Echter, sluit je natuurlijk een zintuig af en is het niet aan te raden om muziek te luisteren terwijl je fietst.

Mag ik oortjes in tijdens het fietsen?

Het is niet verboden om oortjes in te hebben tijdens het fietsen. Let er wel op dat je je telefoon of muziekspeler niet bedient tijdens het rijden.

Zodra je je beweegt, is het verboden om een apparaat in je handen te hebben.

Plaats een reactie